Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hitedhez képzelőerő kell

2024. május 04. 03:00 - Krisztina Ivanyina

„A nem látható dolgokra szegezzük tekintetünket. Mert amiket most látunk, azok hamarosan eltűnnek, de azok, amiket nem láthatunk, örökké megmaradnak.” (2Kor 4,18 NLT fordítás)

Ha valamit nem látsz fizikailag, akkor el kell képzelned. Ezért a képzelet elengedhetetlen a hit általi élethez.

A Zsidó levél 11. fejezetének 1.verse ezt mondja: „A hit bizalom abban, amit remélünk, és bizonyosság arról, amit nem látunk” .

A hit az, amikor reménykedünk valamiben és tudjuk, hogy meg fog történni. Ahhoz, hogy reménykedhess valamiben, el kell képzelned azt. Ahhoz, hogy higgy valamiben, szintén képzelőerőre van szükséged.

A Zsidó levél 11. fejezetét Isten "hithősei csarnokának" is nevezik. Ha végigolvasod a neveket, rájössz, hogy mindegyikük azért lett a hit hőse, mert használták a képzelőerejüket.

Például Isten azt mondta Ábrahámnak, „Te 90 éves vagy, és nincs gyereked. De a nevedet Ábrámról Ábrahámra változtatom, ami azt jelenti, nagy nemzet atyja". Azt mondta Ábrahámnak, hogy menjen ki éjszaka és számolja meg a csillagokat; ugyanis Ábrahámnak ennyi unokája és dédunokája lesz – Izrael nemzete! Mit csinált Isten, amikor azt mondta Ábrahámnak, hogy számolja meg a csillagokat? Aktiválta a képzelőerejét. Mintha azt mondta volna, "Azt akarom, hogy képzeld el, mit fogok tenni az életedben."

A Biblia a 2. Korinthusi levél 4. fejezete 18. versében ezt mondja: „A nem látható dolgokra szegezzük tekintetünket. Mert a dolgok, amiket most látunk, hamarosan eltűnnek, de azok, amelyeket nem láthatunk, örökké megmaradnak” (NLT fordítás).

Nem láthatod az Atyát, a Fiút és a Szentlelket, de ők az örökkévalóságig léteznek. A saját lelkedet sem láthatod, de ez is megmarad az örökkévalóságig.

A Biblia azt mondja, hogy azokat a dolgokat kell szem előtt tartanod, amelyek maradandóak – azokat, amelyeket valójában nem láthatsz a szemeddel. Hogyan összpontosíts olyan dolgokra, amelyeket nem látsz? Használd a fantáziádat!

 A képzelőerő máshoz is kell, nem csak a kreativitáshoz és a szórakozáshoz. Ez Isten ajándéka számodra, mert tudja, hogy szükséged lesz rá ahhoz, hogy hitben tudj élni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segít a képzelőerőd megérteni a Szentírást és emlékezni az igeversekre?
  • Nehéz használni a képzelőerődet, ha hitről van szó? Miért igen, vagy miért nem?
  • Milyen képek élnek az elmédben például a Szentlélekről, a mennyországról vagy Isten akaratáról? Mi formálja az általunk létrehozott képeket?

*(Daily Hope by Rick Warren 2024.04.27.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
Címkék: hit képzelet Isten

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása