Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért mindig a megbocsátást kell választanod?

2024. április 22. 03:00 - daniella_89

 

forgiveness-and-restoration-shutterstock-1183094179-65c40ee1330dc.webp

Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket” Mt 6,15

Ha nem akarsz megbocsátani másoknak, és azt sem akarod, hogy Isten megbocsásson nekik, az azt mutatja, hogy keserűség és neheztelés van életedben.

Ha azt akarod, hogy a másikat megbüntessék, de te a rossz cselekedeteidért megbocsátást vársz, csak magadat teszed boldogtalanná. Nem őket bántod, kizárólag magadat.

Jézus azt mondta: „Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket” (Mt 6,15).

A megbocsátás magában foglalja a múltadat, a jelenedet és a jövődet:

  • Isten már számtalanszor megbocsátott neked a múltban
  • A megbocsátás hiánya boldogtalanná tesz a jelenben
  • A jövőben is szükséged lesz Isten bocsánatára

Gondolj Jónásra! Miután figyelmeztette Ninive lakóit Isten ítéletéről, azok bűnbánatot tartottak, és ezért Isten megbocsátott nekik, és nem büntette meg őket. Ez csalódást okozott Jónásnak, és megkeseredetté tette őt.

De emlékszel Jónás, hogyan fordult el eredetileg Isten tervétől? Aztán Isten bocsánatát akarta saját engedetlenségének bűnére. Azt azonban nem akarta, hogy Isten megbocsásson a niniveieknek.

Ezért Jónás „Így imádkozott az ÚRhoz: Ó, URam! Gondoltam én ezt már akkor, amikor még otthon voltam! Azért akartam először Tarsísba menekülni, mert tudtam, hogy te kegyelmes és irgalmas Isten vagy, türelmed hosszú, szereteted nagy, és visszavonhatod még a veszedelmet. Most azért, URam, vedd el az életemet, mert jobb nekem meghalnom, mint élnem!" (Jón 4,2–3

Jónás neheztelése csak magának ártott. Míg a niniveiek már Isten kegyelmét élvezték, Jónás beleragadt az önsajnálatba.

Szükséges, hogy megbocsáss mindenkinek, aki a múltban megbántott! És meg kell bocsáss bárkinek, aki ma megbánt téged, mert Isten már megbocsátotta múltbeli bűneidet, és megígérte, hogy a jövőben is meg fog bocsátani!

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól.” (1Jn 1,9).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor te nehezteltél másokra és nem bocsátottál meg másoknak, az milyen hatása volt rád? És milyen hatással volt ez másokra?
  • Mi a legnagyobb kihívás abban, hogy megbocsáss annak, aki a legjobban megbántott életed során? Hogyan tudod leküzdeni ezt az akadályt?
  • Állj meg egy pillanatra, és gondold át, szükséges-e ma megbocsátanod valakinek? Ha igen, kész vagy megtenni ezt még ma?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.04.15. ford.: gerbeaud)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása